Choď na obsah Choď na menu
 

Časté otázky

Pozerala som pár vecí na internete a napadlo ma urobiť taký jeden článok o tom, aké máte najčastejšie otázky ohľadom králikov. Tak sa na ne pozrime :))

Môj králik sa nechce dať pohladkať a uteká predo mnou, čo mám robiť?

Pokiaľ je králik ešte mladý, určite bude vystrašený. Doprajte mu chvíľu súkromia, nechajte ho nech preskúma nové územie. Pokiaľ sa to prejavuje už dlhšie, skúste králika pustiť do izby a chvíľu ho tam nechajte. Po čase, keď sa vám bude zdať že má všetko preskúmané a bude už len tak pobehovať, zoberte nejakú dobrotu a skúste ho privolať. Najskôr mu dobrotu len tak položte na zem. Králik by mal po čase prísť a zobrať si ju. Potom ju položte znovu, ale bližšie až kým nepríde k vám. Nezabudnite ho potom odmeniť. Králik sa už pomaly prestane báť a môžete mu dať dobrotu z ruky. Nevadí, keď na začiatku utečie. Privolajte ho dobrotou znova. Po čase to už určite nebude také ťažké a králik sa naučí, že mu nič neurobíte a prestane sa báť.

Ako často by mal chodiť králik k veterinárovy?

Králik musí chodiť k veterinárovi aspoň raz za rok na prehliadku a zaočkovanie proti moru.

Môžem králika kúpať?

Králiky sú veľmi čistotné zvieratá a dokážu sa očistiť sami. Iná vec je, keď majú zamazané labky. Vtedy stačí keď namočíte nejakú handričku a labky jednoducho utriete. Ja som svojho králika raz kúpala, ale veľmi sa mu to nepáčilo.

Môj králik behá splašene po izbe a skáče, čo to znamená?

Toto je jeden zo znakov, že je králik šťastný. Môj králik vletí do izby a začne robiť čudné výskoky vo vzduchu a splašene behať. Nie je to nič nezvyčajné, králiky takto prejavujú radosť.

Čo mám robiť keď králik hryzie mreže na klietke?

Toto robí skoro každý králik, ktorý je chovaný v klietke. Je to prirodzené, králiky si potrebujú zúbky skracovať a obrusovať. Možno nemajú nič iné v klietke, čo by mohli obhrýzať, tak obhrýzajú mreže. Alebo sa chcú dostať von. Skúste vášmu králikovy dopriať výbeh po byte. Možno sa ukľudní. Môjmu králikovy to pomáha. Keď začne hrýzť mreže tak ho pustím na dve hodinky von a on sa vybehá. Potom ho zavriem a už iba tak polehuje.

Ako mám králika naučiť chodiť na WC?

Prvým bodom je zaobstaranie rohového záchoda. Rohový záchod je spratnejší a zaberá menšiu plochu. Keďže si králik pomaly v novom prostredí zvyká, na vykonávanie potreby si zvolí nejaký roh. To znamená, že po určitej dobe, keď bude už nejaký ten čas chodiť králik do nejakého rohu, nasaďte záchod. Do záchodu by som dala podstielku, ktorú ste mali pred tým po celej ploche klietky. Na ostatnú plochu klietky potom dajte nejaký koberček.

Môžu spolu žiť králik a morča?

Morča a králik sa znášajú a môžu dokonca žiť spolu. Nikdy nedávajte k morčaťu nevykastrovaného samčeka. Králik a morča sú dobrá kombinácia a sú to najlepší kamaráti.

Ako dlho nosí samica mláďatá?

Samica nosí mláďatá okolo jedného mesiaca.

Môže králik piť mlieko?

Králik môže piť mlieko, ale len veľmi málo a občas. Mlieko sa dáva samici pred pôrodom, alebo tesne po ňom.

Môže byť králik v zime vonku?

Áno. Jeho srsť sa zmení na zimnú a je mu teplo. Ale neodporúčam ho cez zimu vodiť do vnútra, lebo môže ochorieť zmenamy teploty.

Čo to znamená keď králik dupe nohou?

Králik sa mohol len niečoho zľaknúť. Je to pri králikoch dosť bežné.

Musí mať králik v klietke domček?

Králik nepotrebuje domček. Môj králik ho tiež nemá a je spokojný. Domček je dobrý hlavne v zime, je tam teplejšie.

Koľko mládať môže mať králik?

Králik môže mať okolo 10 mláďat. Najčastejšie okolo 7. Trpaslíci môžu mať mladých okolo 5.

Máte ešte nejaké otázky? Napíšte mi na môj e-mail sniiezko@gmail.com alebo to napíšte do komentárov. Rada vám odpoviem na všetky otázky.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Hryzie do klietky

(Martina, 13. 8. 2014 12:14)

Zdravím. Môj zajko má celý deň otvorenú klietku, je pustený, behá si po izbe alebo len tak leňoší. Večer, keď už idem spať okolo jedenástej až polnoci, tak ho zatvorím do klietky. Doteraz to bolo v pohode, nevadilo mu to. Ale posledný týždeň hryzie mreže na klietke tak, že sa to nedá vydržať a robí to ustavične až ho nakoniec musím pustiť von, pretože inak by som sa vôbec nevyspala. Viete mi poradiť prečo to robí a ako to riešiť? Dnes dokonca už hrýzol na mreže aj keď mal klietku otvorenú. (na obhrýzanie má vetvičky a kupujem mu aj tie rôzne tyčinky ako "maškrtu" ,ale zároveň si pri tom dobre obrúsi zúbky) Ďakujem.

Re: Hryzie do klietky

(Emily, 28. 10. 2014 12:42)

Tento istý problém som mala aj ja. Najprv som skúsila klietku pozrieť čerstvou čili papričkou. Na chvíľu to pomohlo. Potom som dala na klietku z vnútornej strany látku. Tak aby mala mreže zakryté. Klietku síce už nehrýzla, ale behala po klietka ako zbesnela. Keď som jej to dala dolu tak už klietku nehryzie.
S.P. tiež má celí deň výbeh, až do tej polnoci.

Králik ma stále olizuje

(Adel, 30. 5. 2014 20:11)

Moja Lili ma jedného dňa začala olizovať čítala som že to znamená že ma má rada ale už je toho priveľa, teraz ma olizuje stále už mi to vadí. :( čo mám robiť a ako ju to mám odnaučiť... :/

Re: Králik ma stále olizuje

(Sandra, 10. 10. 2014 22:47)

Kralikovi treba kupit sol..je to taky kruzok, ktory sa zavesi kralikovi na klietku. Da sa to kupit bezne v chovatelskych obvhodoch.

Re: Králik ma stále olizuje

(Emily, 27. 10. 2014 21:29)

Je možné, že jej chýba nejaký minerál. Skús jej kúpiť soľ pre hlodavce. To len zavesíš do klietky. Alebo by som odporúčala Roboran H, to je taký vytaminovo-minerálny prášok. Alebo Sulfacox T ten sa dáva aj na pre-liečenie črievok hlupáčikov (ja ho dávam raz mesačne - preventívne)

Prečo zajac vrčí?

(Emily, 27. 10. 2014 21:23)

Väčšinou keď chcem svoju zajačicu vybrať z klietky a vziať si ju na ruky, začne na mňa vrčať a útočiť ( hrabať prednými packami a hrýzť). Čo to znamená? Čo mám s ňou robiť?

Behá predo mnou

(Lucka, 20. 9. 2014 10:25)

Ahojte.. Môj králik má už 9 mesiacov a stále si na mna nevie zvyknúť aj ho brávam na ruky, vtedy je pohode, ale ked ho idem dať napríklad do klietky, uteká a zabehne pod posteľ. Ked už je v klietke, hladkanie sa jej páči. Vyskakuje mi na posteľ, no ked ju idem pohladkať,zoskočí dole. Prosíím pomôžte !!!:/

Ako mám upokojiť môjho zajačika ?

(Zany , 22. 4. 2014 22:52)

Ahoj, chcela by som sa spýtať ako by som mohla upokojiť môjho zakrslého zajačika. Keď ho na noc idem dávať do klietky tak ma začne hrozne škrábať a hrozne funí. Neviem čo si mám o tom myslieť. A preto sa chcem spýtať niekoho kto o zajačikoch vie viac ako ja. :) Ďakujem za odpoveď :)

chytanie zajačika

(Ivana, 12. 1. 2014 23:27)

ahoj, chcela by som sa opýtať na to ako dlho to trvá kým si zajko zvykne na to že ho chcem zodvihnúť na ruky, mám toho svojho síce len pár dní, ale stále predo mnou uteká, s hladkaním je to celkom v pohode, hlavne keď je v klietke (dokonca ma lýže) ale akonáhle ho chcem zobrať na ruky tak sa strašne zľakne a uteká odo mňa. Skúšala som aj návnadu, zjedol ju a potom utiekol :/ Môže sa stať že niektoré zajačiky si na zdvíhanie nezvyknú nikdy? A ešte jedna otázka, ako ho mám česať keď sa ma bojí? počula som že dlhosrstý zajac sa má česať každý deň aby si nespôsobil tráviace ťažkosti, tak sa bojím aby ich nemal kým si na česanie zvykne, ak vôbec...Ďakujem za odpoveď :)

Re: chytanie zajačika

(Viki, 21. 4. 2014 23:45)

Mám 20zajacov a zajac môže dostať pruh keď ho stále zdvíhaš ak nemusíš nezdvíhaj ho. Aj môj mi líže ruky a tvár a to je tým že cíti pot. Kúp mu minerálny kameň alebo tak je to tiež dobré pre zajačiky. Koľko má tvoj zajko rokov? Máš ho pár dní ?
Kľudne mi napíš poradím :)

unaveny zajacik

(david, 24. 3. 2014 20:26)

dnes som si kupil mlada zajacika, cely cas pobehoval po byte a teraz je malatny a neviem co mu je

Re: unaveny zajacik

(Viki, 21. 4. 2014 23:36)

musí si asi zvyknúť môj bol 1deň tiež taký ale už je normálny :)

Klietka

(Kristína, 29. 3. 2014 12:54)

Ahojte moj kralik hrizie plasti na klietke neviem co mam robit , ma to cele rozhrizane , v klietke ma aj chlieb a drevko na kusanie prosim pomozte

:(

(Radka, 6. 2. 2014 20:56)

Ahoj tebe umrel Snežik ? cudačik kolko mal rokov ? :( bol tak krasny

Chcem králika ...

(Petra, 4. 2. 2013 15:17)

Chcela by som si kúpiť králika :-) Ale jedna vec ma trápy!!! Smrdí králik? Robí mi to problém pretože by sme ho chceli mať v dome :-)

Re: Chcem králika ...

(Dia, 6. 1. 2014 22:56)

Ako komu ale ak ho udržiavaš v čistote (často mu meníš klietku a čistíš záchodik a tak) tak nesmrdí:)

Re: Chcem králika ...

(kraliiky, 7. 2. 2013 16:47)

Ahoj, pokiaľ sa mu pravidelne čistí tak nesmrdí vôbec:)

Re: Chcem králika ...

(Bopa môj zajko, 28. 3. 2013 15:32)

Nesmrdí ak mu pravidelne čistíš!!! Nie kto čistí zajovi každý druhý deň niekto každý deň. Nesmrdí

môžu mať králiky menštruáciu ?

(mário, 31. 8. 2013 19:16)

ahojte moja samička levieho králika už asi týžden za sebou zanecháva oranžovo-červenú kaluž no neviem čo to je môže to byť menštruácia ?

Re: môžu mať králiky menštruáciu ?

(Dia, 6. 1. 2014 22:54)

Asi nie:D Je to podľa toho čo samička zjedla:)


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

následující »