Choď na obsah Choď na menu
 

Kupujeme králika

  Načo si dávať pozor pred kúpou: králika je najlepšie kúpiť od chovateľa, lebo máte istotu, že je zdravý a čistokrvný. Najlepším miestom kde môžete získať takého králika sú výstavy králikov.  

Zverimexový podvod: v obchodoch so zvieratami predávajú často trpasličie králiky, ktoré nie sú čistokrvné. A keďže ľudia chcú čo najmenšieho králička, predávajú ho ešte veľmi mladého. Vtedy je ešte maličký, má krátke ušká a guľatú hlavičku. Mladý králiček by sa nemal dostať do obchodu mladší ako 6 týždňový. V tomto veku sa mladé králičky ešte len odstavujú od matky. Ak sa králik odstaví od matky skôr ako v 6 týždňoch, býva často chorý a má slabšiu imunitu. Na druhej strane kúpou králika z obchodu môžete dať šancu králičkovi, ktorý by mohol skončiť ako potrava pre hady.

Zdravý králik: zdravý králik má hladkú, lesklú srsť, ktorá prilieha na celom tele. Z očí mu nič nevyteká a nemá ich zalepené. Ak sa to prejavuje len na jednom oku, môže to byť spôsobené prievanom. Z nosa mu tiež nesmie nič vytekať a nemal by kýchať. Chrasty a chumáčové zlepence vo vnútri ucha sú dôkazom napadnutia ušnými roztočmi. Prehliadnite aj srsť proti smeru rastu, aby ste zistili, či králik nemá parazity. Prítomnosť bĺch zistíte podľa ich trusu v srsti králika ( malé suché čierne zrnká ). Ak má králik zlepenú srsť v okolí análneho otvoru, má hnačku. Ak králik sedí skrčený v rohu a má naježenú srsť, je pravdepodobne chorý.

Nezabudnite dať králika zaočkovať! 

Preprava: Na prepravu králika použite buď špeciálnu prepravku na zvieratá, alebo kartónovú škatuľu. Na dlhšiu cestu mu dajte kúsok jablka alebo niečo šťavnaté, aby nebol smädný. Dávajte však pozor, aby naňho nepálilo slnko.

Privykanie: Váš nový miláčik sa vás asi bude spočiatku trochu báť a bude sa tlačiť v kúte klietky. Dobré je, keď sa mu budete prihovárať a tak si zapamätá váš hlas. Nikdy neľakajte králika hlasnými alebo nečakanými zvukmi. Ako spoznáte, že si zvieratko zvyklo? Nebude sa pri vašom príchode ku klietke skrývať, ale vzpriami sa na zadné labky pri mriežke. Niektorí ľudia nechávajú králika spočiatku na pokoji v klietke niekoľko dní, kým si zvykne. Avšak, králik si ľahšie zvykne, keď si ho hneď od prvého dňa beriete na ruky a hladkáte ho ( nie však dlho ). Tak zistí, že sa mu pri vás nič zlé nestane a nebude sa báť.

kralik.jpg

Približne takto by mal vyzerať zdravý trpaslíči králik.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

wau

(izabela, 30. 3. 2016 17:24)

wau to je super .why