Choď na obsah Choď na menu
 

Výbava

Pokiaľ idete mať prvého králika je potrebné, aby ste vedeli nejaké základné veci.

Výber klietky je dôležitý a musíte dbať o to, aby králikovy naozaj vyhovovala a aby sa v nej cítil dobre. Klietku samozrejme musíte vyberať aj podľa toho, akého veľkého králika si chcete kúpiť. Pokiaľ chcete mať malé plemeno, stačí menšia klietka, ale pokiaľ chcete mať králika väčšieho vzrastu musíte počítať aj s tým, že bude potrebovať väčšiu klietku. Samozrejme plastové okraje na klietke by nemali byť menšie ako 15 centimetrov, pretože králik bude vyhrabávať podstielku von.

klietka.jpg

Do klietky samozrejme budete potrebovať vhodnú podstielku. Máte na výber z veľa podstielok ako je napríklad seno, piliny ( veľmi ich neodporúčam, pretože sa z nich práši a králikom to môže dráždiť dýchacie cesty ), hobliny,... Tie sú podľa mňa najpraktickejšie až na to, že sa králikom z dlhšou srsťou môžu zapletať do srsti a pri výbehu ich králiky budú roznášať po byte. Takže najlepšie je králika naučiť na králičí záchod a na spodok dať iba nejaký koberček.

piliny.jpg

Aby bol králik zdravý, potrebuje každý deň čerstvé seno a na to sa odporúčajú kúpiť jasličky. Pripevnia sa z vonku na klietku a budete mať istotu, že si králik seno neznečistí. Existujú 2 druhy:. plastové a kovové. Plastové sú podľa mňa lepšie, pretože seno lepšie udržia a v niektorých kovových môže vypadávoť von. To záleží od toho, aké veľké sú kovové otvory v jasličkách. Pozor! Nikdy králikom nedávajte staré alebo zaparené seno. Mohlo by im to spôsobiť dýchacie alebo tráviace problémy. 

eshop_products255-epr.png

Napájačka je najdôležitejšia. Králik potrebuje dostávať čerstvú vodu každý deň a mať ju k dispozícií 24 hodín denne. Napájačka sa osvedčila viac ako misky, pretože ju králik nemôže prevrátiť a tiež znečistiť podstielkou. Najlepšie je použiť väčšiu napájačku, aby stačilo naplniť vodu raz za deň. Pri menších napájačkách sa nápĺňa aj 3 krát za deň ( vlastná skúsenosť ). To už podľa toho, či je leto alebo zima.

napajacka_ferplast.jpg

 Svojho králika môžete naučiť chodiť aj na králičie WC. Nie je to nevyhnutné, ale pokiaľ chcete aby váš králik udržiaval vo svojej klietke čistotu, kúpte mu ho. Najlepšie je WC rohové, ktoré umietnite do rohu klietky. Pre králiky, ktoré žijú na voľno sa odporúča mačací záchod. Naučiť králika naň nie je nič ťažké. Ako podsietku do takéhoto mačacieho záchoda sa používaju mačacie granule do WC.

gen__vyr_911wc-pro-hlodavce-male-16x7x12-12cm-trixie.jpg

 Do klietky patrí samozrejme aj domček. Králik ho môže použiť ako úkryt a ako miesto na spanie. Kupujte domček bez dna, inak by sa ťažko čistil. Ak králikovy chcete kúpiť takýto domček, tak je najlepší drevený s rovnou strechou. Králik bude rád ležať na vrchu a bude to mať ako svoju vlastnú pozorovateňu. Neodporúča sa dávať domček králikom, ktorý si ešte nezvykli a nie sú poriadne skrotení. Takéto zvieratá z domčeka nebudú chcieť vyjsť a budú tam len tak vyplašene sedieť. 

61241.jpg

Nevyhnutná bude aj miska na jedlo. Tie môžu byť rôzne. Najlepšia je však keramická, pretože ju králik nemôže prevaliť a ani krmivo z misky vysypať.

gen__vyr_2714hu_18723.jpg

 Králiky sú veľmi čistotné zvieratá, ale aj tak sa o nich treba starať. Kúpte si kefu na česanie ( pokiaľ máte krátkosrstého králika stačí, keď ho budete česať iba v dobe pĺznutia ). Na vyčesávanie môžete použiť aj valček na oblečenie.

gen__vyr_2714hu_18723.jpg

 Krmivo je veľmi dôležité. Dávajte pozor, čím králika kŕmite a či to pre neho nemôže byť nebezpečné. Kupujte mu krmivo pre králiky, ktoré predávajú v chovproduktoch a samozrejme nezabudnite aj na nejaké tie vitamíny, ktoré sa dajú dokúpiť. Pokiaľ chcete, aby bol váš králik naozaj zdravý kúpte mu aj minerálny kameň, či tyčinku. 

_vyrn_70141060067_____o.jpg

Nezabudnite, že váš králik potrebuje veľa pohybu. Preto mu kúpte aj postroj s vodítkom, aby ste s ním mohli v lete chodiť na prechádzky. Určite sa bude tešiť. Ja používam samonavíjacie vodítko a je to pre králika dobré, že môže mať väčší výbeh po tráve. No niektorým ľuďom sa stalo, že sa vodítko zaplietlo králikom cez nohy a oni sa dosť vyplašili. Preto buďte opatrní a dávajte si pozor.

61493_k.jpg

 Dôležitá je aj prenoska. Keď pôjdete s vašim králikom k veterinárovy, nebudete ho musieť brať aj s celou klietkou. Prenoska môže byť plastová, alebo aj látková. Je na vás, akú si vyberiete. Ja mám plastovú, ale králika zvyknem brávať len tak na rukách.

9355.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

2 zajaciky

(Gabika, 4. 10. 2023 12:08)

Dobry den,chcela by som sa spytat,mame uz asi 5 rokov 1 zajacika-kastrovanu samicku (ma svoju klietku 120cm) a chceme sa ujat nechceneho zajacika-samcek (zatial nekastrovany).. najprv ich chceme zoznamit a ak by to klaplo,je vhodna pre nich poschodova klietka ? ci radsej 2 klietky..poschodova by bola lepsia kvoli setreniu priestoru..Dakujem

LUkáš

(Timo, 5. 3. 2022 13:53)

Lukáš je debillko

zajac

(Lukáš, 5. 3. 2022 13:50)

pri zajacovi sa nekričí lebo by zomrel alebo ohlúchol.

Hello

(Martin O'brian, 15. 8. 2021 22:54)

Chcel by som poďakovať spoločnosti Lapo Micro Finance za poskytnutie pôžičky. Niekoľkokrát som bol oklamaný, keď som sa pokúšal získať pôžičku, kým som nenatrafil na spoločnosť Lapo Micro Finance, ktorá mi poskytla pôžičku v hodnote 23 000 dolárov na starostlivosť o moje choré dieťa. Ak dnes potrebujete skutočného veriteľa, kontaktujte Lapo a nenechajte sa zmiasť. Kontaktný e -mail: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447883183014

Výbava pre kraliky

(Viktória , 6. 9. 2020 15:20)

Potrebujem niaku výbavu pre kraloky

Ozgur Yilmaz

(yilmazozgur047@gmail.com, 13. 8. 2018 12:35)

Ahoj,
Ja som Ozgur Yilmaz, ktorý v súčasnosti žije v meste Istanbul, Turecko. Som vdovec v súčasnosti len s dvoma deťmi a bol som vlepený vo finančnej situácii v apríli 2016 a musel som refinancovať a platiť účty potom, čo som bol scammed 18000TL Collinslenderscompany. Snažil som sa získať pôžičky od rôznych úverových firiem, a to súkromných aj firemných, ale nikdy s úspechom a väčšina bánk mi odmietla úver. Ale ako to Boh bude mať, bol som predstavený človeku po Božom srdci, súkromnom pôžičkovi, ktorý mi dal pôžičku vo výške 120 000 eur a dnes som majiteľom firmy a moje deti sa v súčasnosti darí dobre, firma bez kreditnej kontroly s iba 3% úrokovou sadzbou a lepším splátkovým plánom a plánom, kontaktujte Greg Dunne (plutocreditfinancier@gmail.com). Nevie, že to robím, ale teraz som tak šťastný a rozhodol som sa dať ľuďom viac vedieť o ňom, a tiež chcem, aby ho Boh požehnal viac. Môžete ho kontaktovať prostredníctvom e-mailu spoločnosti. plutocreditfinancier@gmail.com

Re:Mária Re: na nic

(Sackies , 9. 3. 2018 16:45)

Mária má pravdu...

na nic

(juraj kloks, 21. 8. 2014 12:20)

Tato stranka je pre amaterov a nemala by sa volat kraliky ale zakrslekraliky lebo kraliky sa chovaju v chlievoch a netreba im taketo chujoviny na nic stranka pre amaterov ja som profesional a chodim na celosvetove vystavy a kralikh chovam v chlievoch a v cistote a z napajackov a miskou a nie v klietke blboooost a trapaaas

Re: na nic

(katarina025, 3. 2. 2016 16:15)

Nenito na nič ako psu sa davaju oblečky proste jeto domace zvieratko a potrebuje dostatočnu starostlivosť:);)

Re: na nic

(Mária, 23. 7. 2016 17:48)

Aha, koho to tu máme!:D
Tak profesionál:D hmmm...:D nezdá sa ti že si o sebe moc myslíš Juraj Kloks?:D Myslíš že tu niekoho zaujíma tvoj názor?:D Ak áno, tak si vedľa jakta jedla...:D a ak si teda taký profesionál tak prečo si pozeráš stránku o chove králikov?:D Koľko si tých králikov mal?:D Ja ti teda poviem že ja 12:D, ale nechválim sa tu ako ty namyslenec pyšný:D Kto si keď si myslíš že vieš že tamto nepotrebujú?:D A kto si keď vravíš ako by sa mala táto stránka volať?:D Ty si ju napísal, hmmm...?:D Vieš čo keď tebe tá stránka nepomohla tak ok ale nerob tu zo seba idiota keď tu píšeš takéto somariny ktoré vôbec ale vôbec nikoho nezaujímajú!:D A len pre smiech si tu napísal že je zlé ich chovať v klietkach? Aby si vedel, králikov je dobré chovaþ v klietke z dôvodu že majú viac tepla a sú viac s človekom, k tomu nie každý má dom aby si postavil králikáreň a nevolá sa to chliev ale králikáreň:D a jediné čo je tu blbosť je ten tvôj trápny koment:D! A mimochodom, ty asi nechováš tie králiky lebo ich máš rád ty preto lebože chceš byť pyšný a mať peniaze, a viditelne sa o ne dobre nestaráš pán múdry

Re:Mária Re: na nic

(Sackies , 9. 3. 2018 16:44)

Mária má pravdu...

Re: na nic

(Sackies, 9. 3. 2018 16:39)

V CHLIEVE??? V CHLIEVE PREDSA ŽIJE PRASCE

Noc s kralikom

(Laura, 29. 9. 2017 19:45)

Ahojte chcem sa opytac ci je vhodne mat kralika v byte a ci roby velky hluk cez noc.

Re: Noc s kralikom

(Miška, 9. 3. 2018 16:26)

Podla mňa nie.

Zajac

(Miška, 9. 3. 2018 16:24)

Dobrý deň chcem sa opýtať aké plememno zajačika je najmenšie?

oblečenie

(gretka, 18. 11. 2016 20:29)

Dobrý Deň prosím jako mám a kde mám kúpiť krikovi oblečenie pls odpoveď.

Re: oblečenie

(ABC, 26. 1. 2017 17:40)

dobry den na aliexpresse je oblecenie podla mna kralikom bude aj oblecenie pre male psy (civavy, yorkshire)

Zajac

(Vivien9, 5. 9. 2016 17:49)

Vadí keď bude žiť sám zajac ??

Re: Zajac

(To je jedno, 24. 10. 2016 19:42)

Ja mám tiež kralika ktory zije sam a vpohode

zajac

(IZABELKA, 15. 3. 2016 16:18)

ja budem mat zajaca mam kupovat od chovatelov v obchode