Choď na obsah Choď na menu
 

Choroby

Choroby tráviaceho traktu
Chovateľ ich ľahko spozoruje. V priebehu 2 až 3 dní sa zníži príjem krmiva a zastavuje sa rast. Dochádza k zápche a k hnačke. V ďalšom štádiu prestávajú žrať a hynú.
 
Kokcidióza
Je to typická choroba. Pôvodcovia sa vyvíjajú hlavne v pečeni a črevách. Základné klinické znaky sú: malátnosť, menšia spotreba sena, hnačka. V závislosti od druhu sa tieto znaky vyskytujú 4 až 6 deň po infekcii. Na 14 až 16 deň dochádza k normálnemu príjmu krmiva. Proti tejto chorobe existujú očkovania.
 
Bakteriálna enterída
Hnačka sa prejavuje vylučovaním mäkkých peliet, ktoré sú pokryté vrstvou želatinóznej substancie. V črevách sa nachádza väčšie množstvo hlienu.
 
Enterotoxénia- kolibacilóza
Choroba sa vyvíja v priebehu 3 až 4 dní a úhyny sa zvyšujú aj bez hnačky. Zdravý zajac je hostiteľom kolibaktérii. Terapia ochorenia je väčšinou neúčinná.
 
Myxomatóza
Je nebezpečná vírusová choroba prenášaná hlavne hmyzom. Na ochranu bola vyvinutá vakcína s ochranou na jeden rok.
 
Pastereulóza
Ochorenie prebieha v rôznych formách a postihuje viaceré orgány. Najčastejšie je to zápal pľúc, spojoviek a zmeny na slizniciach dýchacích ciest.
 
Spirochetóza
Ochorenie sa šíri kontaktom zvierat pri párení. Postihnuté zvieratá majú začervenané pohlavné orgány. Prevencia choroby spočíva v dôkladnom prezeraní pohlavných orgánov. V pokročilom štádiu sa tvoria chrasty, niekedy aj na iných miestach.
 
Svrab
Je to kožné ochorenie. Lokalizácia je na vnútornej strane zvukovodu. Najprv je to zápal, neskoršie sa na koži vytvárajú žltohnedé chrasty.
 
Nádcha
Králiky často ochorejú v dôsledku negatívneho vplyvu okolia, alebo keď sú chované v nevhodných podmienkach. Prvým príznakom je vodnatý výtok z nosa a kýchanie. Pôvodcami sú rezistentné baktérie. Nádchu môže mať králik veľmi dlho a môže aj postupne chudnúť. Sprievodným znakom sú zalepené oči a noc, zježená srsť. Liečba býva úspešná. Vhodnejšia je preventívna vakcinácia.
 
Úpal
Králiky ťažko znášajú teplo. Príznakom je rýchlejšie dýchanie, chvenie, rozčúlenie a nekoordinované pohyby. Králika treba preniesť do chladnej miestnosti a chrániť ho. Na hlavu a nohy položiť vlhkú handričku. Zlyhaniu srdca zabránime tak, že mu podáme pol kávovej lyžičky zrnkovej kávy. Rýchlo vyhľadajte veterinára.
 
Ochrnutie
Ochrnutie postihuje predovšetkým končatiny a spodné stavce. Ochrnutie je u králikov pomerne časté. Zabráňte králikovi, aby skákal z klietky, zo stola alebo z iných vysších vecí. Príčinou ochrnutia môže byť aj nedostatok vitamínov.
 
Chyby zubov
Ak králiky menej prijímajú potravu, môžu mať chyby zubov. Ak sa rezáky dostatočne neobrusujú a prerastú, prijímanie potravy je ťažšie. Treba vyhľadať veterinára.
 
Králičí mor
Je to vírusová chroba, ktorá má rýchly priebeh. Králikovia majú kŕče a príznaky dusenia. Táto choroba sa prenáša priamym kontaktom alebo bodavým hmyzom. Tejto chrobe sa dá predísť hlavne očkovaním, alebo ochranou pred komármi. Imunita po očkavaní trvá asi pol roka. Očkuje sa samostatne, alebo spolu s vakcínou proti myxomatóze. Táto choroba je nevyliečiteľná, králik zomiera rýchlo.
 
Choroby močového mechúra
Králik prestáva chodiť na toaletu na obvyklé miesto a má krv v moči. Túto chorobu odhalí iba rozbor moču u veterinára. Tieto choroby sa musia liečiť operáciou.
 
Choroby samíc s mladými
Príznaky: menej aktivity, zrýchlený dych. Problémy je najčastejšie vidieť tesne po krmení: zápcha, plynnatosť žalúdku. Táto choroba môže súvisieť s nedostatkom vápnika v krmení a samica potom musí čerpať z vlastných zásob, čo spôsobuje nedostatok energie. Je dôležité s liečbou začať rýchlo.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Otázka

(Yoda, 13. 11. 2020 22:20)

Môj králik neustále kýcha a škrípe zubami čo mám robiť

Re: Otázka

(MAXIM, 13. 1. 2021 10:14)

Tiež by ma to zaujímalo

-_-

(Ňufko, 12. 5. 2020 10:37)

Tieto info su CELKOM uzitocne

dotaz

(imrich juhasz, 14. 4. 2020 17:46)

kupil som si 8 mesacnu samicu na burze, uz2 mesiac ju prilustam, ale neda sa, ostatne samicky sa mi sparili, amaju aj. lade, ale tato nechce za svet prijat samca, je to choro a, cira sa tomu ludovohovori, co s ty, treba samicku zlikvidovat, poradte, dakujem

Zajačik

(Tatiana, 30. 4. 2019 22:58)

Dobrý den
Dnes som bola u veterinára so zajacom pretože som ho vypustila a on si lahol n akoberec (cely rozcapený lybky nataihnute a aj zadne) dýchal ale takto ležal asi pol hodinku čo mi prilo divné pretože on leží max 3 minutky .. taks om hned volala veterinarovi pretože ak som mu pohla s labkami tka nezmenil polohu a ked som prešla po chrbte začal sa triasť a riťku mal celu zašpinenu .. šla som do veterinara a on povedal ,že niečo zle spapal mohla to byť jedovata teava .. ale ja som mu travu trhala taku akovždy žiadnu inu netrhám ..taktiež nebola mokrá lebo nepršalo tak mu dal 2 injekcie (antibiotické) prišla som domov a dala ho lahnut na koberček pretože lietke je druhy zajac a on by behal a skakal do neho (nechcene) leží takto už 4 hodinky a doteraz reagoval na zvuky a aj hlavku zdvihol no teraz mi rpide ospaly tak myslím že zabera ta injekcia ale bola by som rada za každú radu a skúsenosť ak niekto má .:) čo by bolo dobre pretože nechce ani papkať ani piť vodu a neviem ako ho mam donutit :( budem vdačna za každu radu naozaj

Zajačica

(Marko, 17. 11. 2017 2:23)

Dobrý večer,
máme päťmesačnú samicu zajaca a začínam sa o ňu báť, pretože pár dní je taká divná, proste aby som vysvetlil problém. Takže zajac väčšinou, keď chce ísť von z klietky sa vybehať začne kúsať do dverí klietky, no ale pár dní máme taký problém, že ona začne kúsať do tých dverí aj keď ju vypúšťame 3-4x aj viac denne (ako doteraz), ale jej to zrejme ako keby nestačilo a kúše do dverí stále....ale hlavný problém je ten, že vždy, keď ju vypustíme, tak sa chová splašene, pobehuje po celej izbe úplne rýchlo, niekto si sadne na zem a ona začne okolo neho skákať (nič z toho predtým nerobila)....a potom je tu posledná vec, ktorej sa bojím najviac, a to tá, že zajac úplne rýchlo dýcha, ako keby niečo predýchaval, a takisto keď leží je počuť jemné pišťanie pri dýchaní a keď skáče tak znie ako robot (neviem ako inak to pomenovať), no proste, že chrčí, neviem k čomu inému to prirovnať. A naozaj toto správanie je u nej neobvyklé, správa sa čudne a ja sa o ňu bojím, vedeli by ste mi niekto pomôcť? Ďakujem za odpoveď.

Re: Zajačica

(Majka, 27. 11. 2017 0:16)

Dobrý večer vás zajo ma pravdepodobne ruju. Keď mala moja samička prvú ruju tiež sa takto správala dokonca ma aj ostriekala močom a behala okolo mňa a bobkovala za účelom označovať si ma.snažila sa aj sparit sa s mojou rukou a pri tom sa unavila preto to predychavanie časom ju to prejde. Treba si zviknut králiky majú ruju aj 4krat do roka. Prečítajte si pripadne o tom aby ste si to potvrdil

Re: Re: Zajačica

(ANDREA , 30. 7. 2018 16:17)

A POTOM PREČO TO MOJA MALA ZAJINDA TAK NE PREKONÁVA KEĎ MA RUJU DUPOCE CHVÍĽKU LAPKOV A POTOM PRESTANE TO JE CELE

Re: Zajačica

(ANDREA, 30. 7. 2018 16:13)

VÁSA MALIČKA MA PROBLÉM Z DÝCHANÍM A TO JE ZA DÔVAŽOK TEJ NERVOZITY A PRETO JE TAKA AKÁ JE MALI BY STE OKAMŽITE S NOU VYHĽADAŤ LEKÁRA INAK VAM ZACHVIĽU DO DÝCHA SAMA MAM ZAJKA VIEM O COM HOVORIM

IVET

(Zajac, 21. 12. 2017 20:20)

Mám zajka už 8 rokov je chovany v byte na voľno pusteny nikdy nebol v klietke a naučil sa chodiť na zachod do nadoby nato určenej vždy behal po byte nevadila mu ani podlaha ale v poslednej dobe sa bojí behať po nej sedí a leží len na koberci a keď sa náhodou zabudne tak vybehne z koberca na ňu ale všimla som si že predne labky mu vtedy idú do strán ale aj vtedy keď sedi sa mu to stáva tak radsej leží poradi mi niekto?

Re: IVET

(ANDREA, 30. 7. 2018 16:07)

NECHCEM BYŤ ZLÁ JA MAM TAKISTO ZAJKA A AŽ NA BOLI PRI SRDCI KEĎ VAM MUSÍM NAPÍSAŤ CO VÁŠMU ZA JACKOVI JE ZOSTAROL A ŽIAĽ UŽ DLHO Š VAMI NEBUDE JE MI TO ĽÚTO

Chod do ryti

(Dakujemb, 30. 7. 2018 16:01)

Skurvysyny

Králik

(Králik, 20. 6. 2018 22:03)

Dobrý deň. Náš králik (6rokov) má v močovom mechúry kryštáliky. Veterinárka povedala že sa to nedá liečiť pretože na to nie je žiadna diéta pre králikov. Chcela by som sa spýtať či to tak naozaj je a či nie je niečo, čo by ho tých krystalikov zbavilo. Ďakujem.

Ucho

(Grep, 15. 2. 2017 16:04)

Dobrý deň môj králik ma na uchu velku chrastu už asi 12 dní čo mám urobiť

wewe

(wew, 7. 7. 2014 17:19)

wew