Choď na obsah Choď na menu
 

Starostlivosť

 Pokiaľ sa budete o vaše králiky pravidelne starať, ochorejú len zriedkavo. 

Starostlivosť o pazúriky: králikom je potrebné pravidelne skracovať pazúriky. Na skracovanie sú najvhodnejšie klieštiky kúpene priamo v chovprodukte. U králikov so svetlejšími pazúrmi je ľahšie rozoznať "živú" časť, ktorá je prekrvená. Pazúriky teda skracujeme niekoľko milimetrov pod touto zónou tak, že koniec ostrihaného pazúra bude zo strany skosený rovnako ako koniec neostrihaného pazúra. O trochu ťažšie je to u králikov, ktorý majú v pazúroch silnú pigmentáciu. Pokiaľ si nieste v strihaní istý, radšej navštívte veterinára.  

Kontrola zubov: je veľmi dôležité kontrolovať vaším králikom zuby. Aby ste prešli rôznym vadám je najlepšie, aby mal králik každý deň k dispozícií niečo na hlodanie. Vhodná je napríklad vetva z jablone, alebo minerálny kameň. Tým pádom sa zuby brúsia a nemusíte sa báť pripádných komplikácií. Vyskytujú sa však aj vrodené vady zubov. Vtedy neostáva nič iné, iba pravidelné skracovanie u veterinára, ktoré je bezbolestné.

Hmotnosť: k správnej starostlivosti o zviera patrí aj pravidelné váženie jeden krát za týždeň. Pokiaľ sa u mladého králika vyskytlo ubúdanie z váhy, navštívte čo najrýchlejšie veterinára.

Starostlivosť o srsť: králiky sú podobne ako aj mačky veľmi čistotné zvieratá, ktoré sa umývajú a čistia sami. Pri čistení si dávajú záležať najmä na miestach ako sú labky a uši. Zistilo sa, že si pritom vyčistia nielen uši, ale aj zároveň prenesú malé množstvo prírodného oleja z uší do úst. Olej je bohatý na vitamín D, ktorý potrebujú králiky pre zdravé kosti. U králikov, ktoré sú chované v bytoch trvá obdobie pĺznutia dlhšie. Preto by ste im mali pomôcť s vyčesávaním uvolnených chĺpkov. Dbajte predovšetkým na spodnú stranu tela. Srsť angorských králikov je treba udržiavať v čistote, preto sa musí každý deň česať.

425841_305512392839133_203057356417971_851387_2113450335_n.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

umyvanie

(tobi, 9. 7. 2021 7:26)

ja mam zakrsleho kralika a vola sa tobi nekupem ho celeho iba labky a chrbat len tak ze si namocim ruku a trosku mu jemne pocucham srst a po okupani ho zabalim do uteraka a na ten uterak dam aj deku aby neprechladol a rychlejsie vyschol a prytom ako lezi v deke ho tiez aj cesem

Umivanie

(Jessica moj králik, 1. 4. 2017 9:40)

Mozem zajka umyt? Lebo ma velmi spinavu ritku a srst okolo a neomyje si to sama.

Re: Umivanie

(Jožo, 3. 10. 2020 10:42)

No hej možeš hlavne ho daj pod plný kotol poriadného tlaku vody zo sprchy a garantujem aj ti zaspí

Re: Umivanie

(tobi, 9. 7. 2021 7:16)

mozes ho umyt len davaj pozor nato aby jej nenatiekla voda do usi a nosa lebo keby sa jej tam dostala voda mohla by sa jej tam urobit plesen a ked ju umyjes poriadne ju vysus lebo by mohla prechladnut

Obézny zajačik

(Laura, 3. 10. 2017 19:49)

Ahoj. Môj Durínsky zakrslý králik je tučný a bojím sa mu dať nejakú prísnu diétu ( zviera nevie povedať že mu je zle z toho aký je hladný ) keď ho beriem von alebo ku znamim na návštevu ( raz za čas ) všeci o ňom hovoria že je vhodný na zabíjačku. No chodiť sa mu nechce a naháňať už vôbec... čo robiť ? Bojím sa že tým trpí a zomre.

strata návyku chodenia na wc

(Lilinka, 9. 3. 2016 15:20)

Má 6 rokov a nebol problém, pekne chodila na záchodík do klietky, asi pred 3 mesiacmi začala cikať vedľa klietky. Celý život má voľný výbeh po byte a do klietky chodila len papať, na vodu a do záchodíka.

Re: strata návyku chodenia na wc

(Mária, 14. 4. 2017 7:42)

Na vecko prestal chodiť preto, lebo má pubertu. Treba ho znovu naučiť na vecko.:)

teodor

(jesika, 4. 8. 2014 17:16)

môj zajac veľmi veľa papká

Re: teodor

(Vjsb, 19. 4. 2016 22:46)

Lebo mu dávaš veľa jesť :D

Pazúriky

(Maggie, 3. 9. 2015 17:34)

Myslím, že pazúriky by mal strihať veterinár, a králikom sa kludne môžu stríhať pazúriky aj štikačkami pre ľudí. Ja som bola u veterinára a strihal mi štikačkami... A lepšie je si získavať informácie o králikoch z knižky. Ja mám knižku o trpasličích králikoch a nič z toho čo som čítala na internete nebola pravda. A nikde nepísalo dôležité informcie ako je aj hygiena.... A o tom umývaní je naozaj pravda, že by sa králiky nemali umývať, králiky su čistotné zvieratá a umyjú sa aj sami, a tu je ďalší dôvod prečo zväčša nie sú stránky o králikoch čo píšete pravdivé :(

Umývanie

(Timo, 4. 5. 2014 19:24)

Králiky by sa nemali umývať. Iba sa budú báť alebo ochorejú.