Choď na obsah Choď na menu
 

Časté otázky

Pozerala som pár vecí na internete a napadlo ma urobiť taký jeden článok o tom, aké máte najčastejšie otázky ohľadom králikov. Tak sa na ne pozrime :))

Môj králik sa nechce dať pohladkať a uteká predo mnou, čo mám robiť?

Pokiaľ je králik ešte mladý, určite bude vystrašený. Doprajte mu chvíľu súkromia, nechajte ho nech preskúma nové územie. Pokiaľ sa to prejavuje už dlhšie, skúste králika pustiť do izby a chvíľu ho tam nechajte. Po čase, keď sa vám bude zdať že má všetko preskúmané a bude už len tak pobehovať, zoberte nejakú dobrotu a skúste ho privolať. Najskôr mu dobrotu len tak položte na zem. Králik by mal po čase prísť a zobrať si ju. Potom ju položte znovu, ale bližšie až kým nepríde k vám. Nezabudnite ho potom odmeniť. Králik sa už pomaly prestane báť a môžete mu dať dobrotu z ruky. Nevadí, keď na začiatku utečie. Privolajte ho dobrotou znova. Po čase to už určite nebude také ťažké a králik sa naučí, že mu nič neurobíte a prestane sa báť.

Ako často by mal chodiť králik k veterinárovy?

Králik musí chodiť k veterinárovi aspoň raz za rok na prehliadku a zaočkovanie proti moru.

Môžem králika kúpať?

Králiky sú veľmi čistotné zvieratá a dokážu sa očistiť sami. Iná vec je, keď majú zamazané labky. Vtedy stačí keď namočíte nejakú handričku a labky jednoducho utriete. Ja som svojho králika raz kúpala, ale veľmi sa mu to nepáčilo.

Môj králik behá splašene po izbe a skáče, čo to znamená?

Toto je jeden zo znakov, že je králik šťastný. Môj králik vletí do izby a začne robiť čudné výskoky vo vzduchu a splašene behať. Nie je to nič nezvyčajné, králiky takto prejavujú radosť.

Čo mám robiť keď králik hryzie mreže na klietke?

Toto robí skoro každý králik, ktorý je chovaný v klietke. Je to prirodzené, králiky si potrebujú zúbky skracovať a obrusovať. Možno nemajú nič iné v klietke, čo by mohli obhrýzať, tak obhrýzajú mreže. Alebo sa chcú dostať von. Skúste vášmu králikovy dopriať výbeh po byte. Možno sa ukľudní. Môjmu králikovy to pomáha. Keď začne hrýzť mreže tak ho pustím na dve hodinky von a on sa vybehá. Potom ho zavriem a už iba tak polehuje.

Ako mám králika naučiť chodiť na WC?

Prvým bodom je zaobstaranie rohového záchoda. Rohový záchod je spratnejší a zaberá menšiu plochu. Keďže si králik pomaly v novom prostredí zvyká, na vykonávanie potreby si zvolí nejaký roh. To znamená, že po určitej dobe, keď bude už nejaký ten čas chodiť králik do nejakého rohu, nasaďte záchod. Do záchodu by som dala podstielku, ktorú ste mali pred tým po celej ploche klietky. Na ostatnú plochu klietky potom dajte nejaký koberček.

Môžu spolu žiť králik a morča?

Morča a králik sa znášajú a môžu dokonca žiť spolu. Nikdy nedávajte k morčaťu nevykastrovaného samčeka. Králik a morča sú dobrá kombinácia a sú to najlepší kamaráti.

Ako dlho nosí samica mláďatá?

Samica nosí mláďatá okolo jedného mesiaca.

Môže králik piť mlieko?

Králik môže piť mlieko, ale len veľmi málo a občas. Mlieko sa dáva samici pred pôrodom, alebo tesne po ňom.

Môže byť králik v zime vonku?

Áno. Jeho srsť sa zmení na zimnú a je mu teplo. Ale neodporúčam ho cez zimu vodiť do vnútra, lebo môže ochorieť zmenamy teploty.

Čo to znamená keď králik dupe nohou?

Králik sa mohol len niečoho zľaknúť. Je to pri králikoch dosť bežné.

Musí mať králik v klietke domček?

Králik nepotrebuje domček. Môj králik ho tiež nemá a je spokojný. Domček je dobrý hlavne v zime, je tam teplejšie.

Koľko mládať môže mať králik?

Králik môže mať okolo 10 mláďat. Najčastejšie okolo 7. Trpaslíci môžu mať mladých okolo 5.

Máte ešte nejaké otázky? Napíšte mi na môj e-mail sniiezko@gmail.com alebo to napíšte do komentárov. Rada vám odpoviem na všetky otázky.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Prechádzka

(Zuzana, 3. 4. 2016 10:28)

Ahoj, môžem zobrať králika na záhradu keďže je už teplejšie? Králik ešte nieje zaočkovaný a má 4,5 mesiaca.

Re: Prechádzka

(Mirka, 13. 4. 2016 17:14)

Podľa mna mu 20 min. denne neuškodí ale je lepšie ho čím skôr zaočkovat.Aby sa nenakazil. a nedostal neaké baktérie.

potrebuje rýchlu radu.

(Mirka, 6. 4. 2016 10:29)

Môže mat zajac blchy a musí byt odčervený?

Re: potrebuje rýchlu radu.

(Mirka, 13. 4. 2016 17:12)

Zajko by mal byt odčervený aspon ten môj je.A blchy môže mat.Ak nevieš rozlíšit že či má to alebo to tak chod k veterinárovi.

Kralik teddy

(Zuzana, 1. 4. 2016 20:24)

Ahoj,mame doma kralika tedyho 2den a ma zachodik chodi tam ale problem je ze on tam aj spi alebo oddychuje a neviem preco mozte poradit dakujem

Re: Kralik teddy

(Mirka, 3. 4. 2016 10:12)

To robil aj ten môj podľa mna to berie ako ukrit alebo ked tam máš podstielku pre mačky tak je mu tam chladnejšie tak sa ochladzuje není to žiaden problém.

Re: Re: Kralik teddy

(Zuzana, 5. 4. 2016 19:03)

Ahoj este nastala taka situacia dnes papa pije vestko len nejak castejsie spi,moze byt ze je jej teplo?aj malo vychadzala pobehat,moze ze radsej vychadzaju pobehat vecer? Dakujem

Re: Re: Re: Kralik teddy

(Mirka, 13. 4. 2016 17:09)

Králiky sú aktývnejšie v noci,a cez den spia aj ten môj zajo prespí aspon trištvrtinu dna a v noci sa pri nom nedá spat lebo je hore a dupe hrabe a kuše mreže.Myslím si že jej môže byt teplo lebo ak je blísko radiátora tak ho premiestny niekde do kúta. Ak nie tak nič.Tak že si myslím že už je v pohode.Len ho nechaj pár dní nech sa pozbiera.

chory zajko

(Dominika, 1. 4. 2016 17:20)

Pred troma dnami sa moj kralik, ktory ma 2 mesiace, asi zdul, pretoze prestal papat aj kakat. Zasli sme k veterinarovi a ten nam dal nejake vitaminy a probiotika. Ale moj kralik uz zduty nevypada, ale stale neje, a len sedi a hladi a nic a nikoho nevnima. Bojim sa ze mi zdochne. Poradte mi, co mam robit.

Re: chory zajko

(Mirka, 3. 4. 2016 10:18)

Ja by som zas išla k veterinárovi ajtak vieš on je večší odborník.Ja mám tiež zaja a 2 morčatá a aj mne sa jedno morča raz zdulo ale naštastie to vivracalo.

Zajko

(Ema, 11. 3. 2016 17:45)

čo mám robiť keď môj zajko nechce papať ani piť a je taký ako keby ho nič nezaujímalo je taký bez duše

Re: Zajko

(Mirka, 3. 4. 2016 10:15)

Môže ho niečo boliet alebo niečo iné,ja by som na tvojom mieste urýchlene zavolala veterinára.

Hniezdo

(Simona, 24. 3. 2016 13:29)

Musi mat zajačica v hniezde chlpy?

Re: Hniezdo

(Mirka, 3. 4. 2016 10:13)

áno musí mat v hniezde chlpi aby ohriali mladé.

porod a mlade neprezili

(lucia, 12. 3. 2016 18:05)

Ahoj. Je možné aby mal králik len dve mladatka? Naša samicka asi pred tyzdnom porodila. Prvé mlada sme našli hneď v ten deň, bolo vytiahnute na domcek. Dnes sme našli ďalšie v inej casti klietky. Samozrejme, ani jednovneprezilo :-( prehladali sme klietku našli sme aj hniezdo vystlane chlpami ale iné mladata sme nenasli. Viete ta klietka ma asi 2 m2. Je možné ze mala samicka iba dve mladé? Je to trpaslík a bol to prvý porod.

Re: porod a mlade neprezili

(Mirka, 13. 3. 2016 8:07)

Moja zajačica mal mat tiež mladé a jak sme jej ráno prišli dat jest tak už tie malé boli mrtve.Bol to tak isto prví jej pôrod a tak isto ako u teba trpasličí králik,áno aj ona mala iba dve mladé.Boli tiež všade tade po klietke.Zabudla ich olízat z placenti.Takže niesi sama. Myslím si že som ti aspon trochu pomohla.Podla mna to majú tak,a čítala som že trpasličie králiky majú vždy iba 2 mládatá,a večšinnou ich pri prvom pôrode zabijú. :(

Morča a zajac.

(Mirka, 8. 3. 2016 19:36)

Môžem dat morča k zajacovi ?

Re: Morča a zajac.

(lívia, 13. 3. 2016 7:52)

Ano môžeš.

rada o menšiu radu

(martin, 7. 3. 2016 21:41)

čo robiť ked zajačík mi začal močiť po celej klietke? zajačik bol darovaný bývalý majtel sa oň už nemohol dalej starať tak sme si ho zobrali zo začiatku mu chvílku trvalo kým sa osmelil ale potom ked sa dal do klietky tak začal močiť každú chvílu, zjažik ma navyky. Nemôže to byť tým že by sa bál alebo niečo také ? Dik za radu.

Tedy

(Bj, 1. 3. 2016 22:36)

Co znamena ked ma v kuse lize???po rukach a ked mi vyskoci na plece tak ma olizuje vsade krku uchu licach dokonca aj na perach...


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

následující »